24 Aralık 2016 Cumartesi

Titan Kitabının Yazarı Morgan Robertson ve Titanik






Tüm zamanların en büyük gemisi olarak bilinen Titanik bir kaza sonucu battıktan sonra arkasında bir sürü gizem bırakmıştır. Bu gizemlerden biri de Titanik batmadan 14 yıl önce yazılan The Wreck Of The Titan adlı romandaki Titan gemisine benzerliğidir. Bu roman Titanik'in kehaneti midir bilmiyoruz fakat oldukça şaşırtıcı benzerliklerinin olduğunu söyleyebiliriz.
The Wreck Of The Titan kitabının yazarı Amerikalı Morgan Robertson 1861'de doğmuştur. Önce denizcilik ile bir süre uğraşmış sonra elmas eksperliği ile ilgilenmiştir. Daha sonra ise New York'ta
kuyumculuk yapmaya başlamıştır. Kilipng'in öyküsünü okuduktan sonra yazar olmaya karar vermiştir. İlk öyküsünü 25$ sattıktan sonra ikinci öyküsünden 1000$ kazanç elde etmiştir. Titan Enkaz'ı adlı kitabı 1898 yılında yazmıştır. Kitap dev bir yolcu gemisinde geçen aşk temasını işlemektedir. Geminin adı SS Titandır ve batmaz denilen devasa bir gemidir. Gemi New York'tan İngiltereye yaptığı yolculuk sırasında, bir Nisan gecesinde dev bir buz dağına çarparak tıpkı Titanik gibi batmıştır.  Bir de kitaptan batış sahnesini okuyalım : "Gözcü haykırdı; ´buzdağı! Birinci subay, kaptana haber verdi ve derhal makine dairesine tornistan yani geri git emri verildi. Fakat dev gemi durmuyordu, hızını kesmesi için zaman lazımdı ve sisler arasında görünen buzdağı yaklaşıyordu. Aşağıdan ise orkestranın ve eğlenen insanların sesleri duyuluyordu. Sonra buzdağı gemiye ulaştı, bu arada gemi ters çalışan pervanelerin gayretiyle yan dönmüştü ama yetersizdi ve kaptanla yardımcılarının çaresiz bakışları arasında buzdağı Titan´ın sancak tarafına çarptı. Darbe hafifti hatta pek hissedilmedi, kaptan o anda ucuz atlattık diye düşünüyordu. Ama birkaç dakika sonra gemi birden yan yattı, buzdağı asıl yarayı su kesiminin altında açmıştı, yara öldürücüydü çünkü uğursuz buzdağı Titan´ın bordasını jilet gibi keserek, parçalamıştı."Yazar öyküye : geminin hızla su aldığını alarm verildiğini ve önce kadınlar ve çocuklar olmak üzere filikalara bindirildiğini anlatarak devam eder. Ve 14 yıl sonra 14 Nisan'ı 15 Nisan'a  bağlayan gece de tıpkı bu sahnedeki gibi Titanik'de okyanusun derin sularına gömülmüştür.
Titanik ve Titan gemisi arasındaki benzerlikler oldukça şaşırtıcıdır.
Titan New York'tan İngiltere'ye seyehat ediyordu, Titanik ise İngiltere'den New York'a
Robertson´un romanındaki Titan adlı gemi Southampton limanından yolaçıkıyordu ve 14 yıl sonra Titanik de aynı limandan yola çıktı.
İki geminin ağırlıkları da çok yakındı. Robertson romanında Titan´ı70.000 ton ağırlığında yazmıştı; Gerçek Titanik ise 66.000 tondu.
Her iki gemi içinde batmaz deniliyordu ikisi de buzdağına çarparak battı , Titanik ilk seferinde Titan ise bir çok seferini yaptıktan sonra batmıştı.
Gerçek kazanın sonucunda 1513 yolcu boğularak öldü ve kayboldu.  Robertson´un romanındaki Titan´da ise 1500 kişi ölüyordu. Her iki gemi de 3000 kişilikti ve Titanik´e 2224 kişi binmişti.


Morgan kitabı satmadığı için bunalıma girerek bir süre hastanede psikolojik tedavi görmüştür.  Sonrasında yazdığı öyküleri de tutmamıştır. Ve yazar Mart 1915'te bir otel odasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Yazar Titanik kazasından 3 yıl sonra hayatını kaybetsede kitabın ünlenmesi 1980'lerde araştırlamalar başlayınca olmuştur.Yazar amacına ancak ölümünden sonra ulaşabilmiştir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder